Så blev vamelageret officielt indviet, se billeder og den flotte film om varmelagerets tilblivelse herunder:
Se eller gense filmen om varmelagerets tilblivelse, tryk her.
Både formand for Høje Taastrup Fjernvarme Nils Olsen (til venstre) og formand for VEKS Steen Christiansen holdt tale ved indvielsen.
Nils Olsen udtalte i sin tale bl.a.: Vi deltager i projekter som varmelageret, hvilket er helt i tråd med Høje Taastrup Fjernvarmes strategi og værdier. Vi skal sikre en bæredygtig, billig og effektiv forsyning. Steen Christiansen fremhævede bl.a. holdånden: Ros til det unikke samarbejde! Vi viser med varmelageret en helt ny samarbejdsform mellem parterne i hovedstadsområdet, hvor fællesskabets interesse står øverst. Vi opnår alle større fleksibilitet og ikke mindst billigere og mere grøn energi. Lageret bliver en god forretning for alle parter.
Her ses en del af de fremmødte gæster, sammen med de to formænd, og Høje Taastrup Fjernvarmes direktør Astrid Birnbaum (til venstre)!
Til indvielsen var inviteret bl.a. de samarbejdspartnere der har været involveret i tilblivelsen af varmelageret.
Som det sig hør og bør, blev der serveret lidt godt til maven.
Og "hjemme" hos Høje Taastrup Fjernvarme blev dagen også fejret!
|
Høje Taastrup Fjernvarme og VEKS ejer i fællesskab det nye damvarmelager, der udnytter fjernvarmen i det storkøbenhavnske system endnu bedre. Man lagrer fjernvarmen, når den er billig at producere - omvendt udnytter man varmen fra lageret, når den er dyr at producere. Det nye lager vil derfor gavne den samlede el- og varmeproduktion i hele hovedstadsområdet og dermed den grønne omstilling. Lagerets kapacitet på 70.000 m3 fjernvarmevand indgår derfor nu i Varmelasts daglige planlægning af varmeproduktionen i hovedstadsområdet.
Nye erfaringer Det er første gang man ser denne type varmelager i et af de store fjernvarmesystemer i Danmark, idet man tilfører og aftager energi ift. pris, udbud og efterspørgsel. Lageret fungerer som et ugevarmelager. Dette er til forskel fra eksisterende, danske sæsonlagre, hvor man anvender sommerens opsparede varme fra solvarmeanlæg, når varmesæsonen starter. Høje Taastrup Fjernvarme og VEKS’ varmelager vil i øvrigt spare fossilt spidslastbrændsel i lokale fjernvarmekedler; kedler som bruges i særligt kolde perioder. I udviklingen af lageret har man ikke kunnet ”hive alle erfaringer ned fra hylden”, da der anvendes nye materialer. Det har medvirket til, at udviklingsprojektet har fået et tilskud på 13 millioner kr. fra EUDP, som er Energistyrelsens pulje til støtte af udviklingsprojekter. Fremover overvåges driften nøje for at blive klogere på lagring og for løbende at optimere driften af lageret til gavn for hele systemet. Alt i alt vil projektet fremover opsamle - ikke mindst teknologisk - erfaring og læring, som alle involverede parter vil dele med branchen i ind- og udland.
Endnu større udbytte Lageret er et konkret bidrag til "Fremtidens fjernvarme". Lageret er en buffer ved i praksis at fungere som en sektorkobling mellem el og fjernvarme i en fremtid, hvor mere og mere fjernvarme produceres på el. Behovet for lagring bliver større i en verden med stærkt varierende elpriser over døgnet. I perioder med energipriser - som i 2022 - stiger værdien af varmelagring. Varmelageret er en helt ny samarbejdsform mellem energiaktører i hovedstadsområdet, hvor fællesskabets interesse står øverst. Alle parter opnår en større fleksibilitet og ikke mindst billigere og mere grøn energi. CTR og VEKS og producenterne HOFOR, Ørsted, ARGO og Vestforbrænding m.v., får nytte af projektet, og har været med til at betale lageret.
Baggrund Varmelagring er en vigtig teknologi i fremtidens fleksible energisystem. Rent praktisk oplades lageret fra VEKS’ transmissionsnets varme og afgiver varmen (afladning) til det lokale fjernvarmenet i Høje Taastrup. Lageret er et hul gravet i jorden foret med en plastik-liner, der kan tåle 90 grader varmt vand og med tilhørende isolerende låg. Lageret er placeret på Bondehøjvej umiddelbart nord for Holbæksmotorvejen på et areal, der i dag anvendes til landbrug. Lageret rummer 70.000 m3 og har en op- og afladningskapacitet på 30 MW. Energimæssigt har anlægget en lagerkapacitet på 3.300 MWh, hvilket vil tilføre en årlig værdi på mindst 6-7 millioner kroner til hele hovedstadsområdets fjernvarmesystem. Projektet omfatter foruden lageret en 130 m2 underjordisk pumpestation, en 400 m2 vekslerbygning samt 700 meter ”op- og afladerledning”. Den samlede anlægsinvestering udgør ca. 90 millioner kr.
|
« Tilbage