Referat af møde i valggruppe 1
Mandag den 16. april 2018
Dagsorden:
Punkt 1 - Valg af dirigent og stemmeudvalg
Punkt 2 - Valggruppens bestyrelsesmedlemmer orienterer
Punkt 3 - Årsrapport for 2017 – til debat
Punkt 4 - Budget for 2018 – til debat
Punkt 5 - Valg af 1 medlem til bestyrelsen for 2 år
Punkt 6 - Valg af 8 medlemmer til repræsentantskabet for 2 år
Punkt 7 - Valg af 3 suppleanter til repræsentantskabet for 1 år
Punkt 8 - Eventuelt
Til stede: Med stemmeret:
5 bestyrelsesmedlemmer
11 repræsentantskabsmedlemmer
og derudover 36 andelshavere
I alt var repræsenteret 97 stemmer
Herudover deltog:
Finn Larsen
strationen: Astrid Birnbaum
Kurt Pedersen
Birgitte Zmylon (referent)
Punkt 1 – Valg af dirigent og stemmeudvalg
Bestyrelsesformand Erling Joost bød velkommen, og foreslog på vegne af bestyrelsen Finn Larsen som dirigent, hvilket blev godkendt.
Finn Larsen konstaterede, at valggruppemødet var lovligt indvarslet i henhold til vedtægterne.
Repræsentantskabsmedlemmerne Svend Stennicke Larsen og Søren Nielsen blev valgt som stemmetællere.
Punkt 2 – Valggruppens bestyrelsesmedlemmer orienterer
Næstformand Per Bærentzen startede med orienteringen.
INDKALDELSE VALGGRUPPE 1
Lige som sidste år er indkaldelserne til dette møde i Valggruppe 1 blevet udsendt via Nets der blandt andet varetager Betalingsservice for bankerne. Indkaldelserne er fremsendt som medsendt bilag ved en udsendelse i marts måned, som var en måned, hvor der ikke skulle betales aconto-varme. Det vil sige, at indkaldelsen er sendt til e-Boks, hvis I har valgt at modtage alt post fra jeres bank i e-Boks.
Herudover har indkaldelse til mødet været annonceret i Lokalavisen og på vores hjemmeside, hvor vi samtidig har opfordret unge mennesker med interesse for fjernvarme til at deltage.
RETURTEMPERATUR-TARIF
Vi har tidligere orienteret om den vedtagne returtemperatur-tarif der er trådt i kraft pr. 1. januar 2017. Den betyder, at fjernvarmeanlæggene i de enkelte ejendomme skal afkøle fjernvarmevandet til en temperatur på 46 °C eller derunder. Hvis anlægget sender vandet retur med en temperatur på under 46 °C får man en ”rabat” på 10 kr. pr. grad og MWh temperaturen er under. Hvis temperaturen på returvandet er over 46 °C, får man et ”tillæg” på 10 kr. pr. grad og MWh temperaturen er over. I 2018 er rabatten/tillægget på 9,60 kr. på grund af vores prisnedsættelse på 4 %.
2017 har været det første år med denne nye incitamentsafregning og resultatet er at det primært er småkunderne, der har afkølet under de 46 °C, og dermed har denne gruppe fået en bonus på ca. 3,7 millioner kroner. Storkunderne har fået et tillæg på 2,9 millioner kroner. Dette har resulteret i en nettoomkostning for værket på 834 tusinde kroner, hvilket igen betyder at vores gennemsnitlige returtemperatur har ligget lige under 46 °C.
Det er altså småkunderne der har sparet mere end varmeværket egentlig havde forudsat.
Den krævede returtemperatur i 2018 bliver også på 46 °C. Beregninger på baggrund af de faktiske data for 2017 og en opfølgning i efteråret 2018 vil blive lagt til grund for en beslutning om, hvorvidt kravet til returtemperaturen allerede fra 2019 kan sænkes til 45 °C.
Kunder med anlæg der har de dårligste returtemperaturer er løbende blevet kontaktet for at få klarlagt, hvorfor deres anlæg ikke er i stand til at levere den fastsatte returtemperatur. Samtidig bliver de rådgivet om de mulige forbedringer der kan foretages på deres anlæg.
Returtemperaturen for de enkelte anlæg kan følges på selskabets hjemmeside htf.dk. Der kan man via menuen ”Se dit forbrug” se oplysninger om forbrug, gennemsnitlige returtemperaturer m.v. og hente det ind i et regneark. Det kræver at man logger på med kundenummer og kodeord. Begge dele fremgår af årsopgørelsen for 2017.
ÆNDRING ACONTO-OPKRÆVNINGER
Aconto-opkrævninger er i 2018 er ændret for så vidt angår småkunderne fra 11 rater til 4 rater om året. Det gælder dog ikke for de kunder der har VEKS-lån der er indgået før den 1. januar 2018. Ændringen er modtaget positivt, - vi har kun haft få kunder der har ment, at ændringen var en dårlig idé. Raterne vil fremover blive opkrævet i februar, maj, august og november måned.
Ved denne omlægning spares der administrationsudgifter til Nets på ca. 250.000 kr.om året.
VEKS
Priser
VEKS, står for Vestegnens Kraftvarmeselskab, er leverandør af varme til 12 kommuner på Vestegnen, heriblandt til os i Høje Taastrup.
VEKS nedsatte – ligesom året før - deres varmepris i juli 2017, fordi deres omkostninger til køb af varme var mindre end forventet. HTF’s bestyrelse besluttede på et bestyrelsesmøde i slutningen af september ikke at nedsætte HTF’s varmepriser i 2017, men i stedet få en mindre underdækning end budgetteret, således at vi har kunnet nedsætte prisen i 2018 med 4 % i forhold til 2017.
Ellers har 2017 været lige så kold (eller varm om man vil) som i 2016, og 4,4 % varmere end vi havde budgetteret med.
ENERGIBESPARELSER
Energibesparelser er stadig en svær opgave. Og den gældende aftale om realisering af energibesparelser gælder frem til og med 2020. Så må vi håbe, at ordningen derefter forsvinder eller ændres til noget mindre administrativt tungt. For kravene til dokumentation og kvalitetssikring bliver hele tiden større, - fordi der hos nogle konstateres snyd med ordningen.
Vi har en målsætning om at vi skal realisere så mange besparelser som muligt i eget forsyningsområde, så det kommer os selv til gode. De krav vi skal opfylde til realisering af energibesparelser, er dog så stort, at vi ikke kan undgå at skulle købe energibesparelser. Vi har i 2017 realiseret 9.076 MWh, hvoraf vi har købt ca. 4.000 MWh. I alt har vi omkostninger til realiseringen på ca. 4 millioner kroner der er anvendt til lokale tilskud, administration og køb af energibesparelser. Det svarer prismæssigt til ca. 1,5 % af vores varmepris. I det beløb indgår der 1,6 millioner kroner til direkte køb af energibesparelser på markedet, som altså er penge ud af kundernes lomme og ikke er til gavn for HTF’s kunder. Det har kun til formål at overholde vores forpligtelser.
I 2018 forventer vi at kunne realisere alle energibesparelserne selv, fordi varmepumpen til Mølleåen-projektet, der idriftsættes i 2018, vil give næsten et års energibesparelser på ca. 9.520 MWh, svarende til en værdi for HTF på 4-4,5 millioner kroner.
Hvis nogen påtænker at energirenovere deres ejendom, så ret henvendelse til selskabets energivejleder Mia Paasche inden der bliver afgivet ordre på arbejdet eller materialer købes hjem, og hør hvor stort et tilskud der kan opnås til renovering. Det giver HTF nogle energibesparelser.
OPHØR AF FJERNVARMENS SERVICEORDNING (FJR-ORDNINGEN)
I 2007 besluttede HTF’s bestyrelse at indføre Fjernvarmens Serviceordning for kunder med ejendomme under 500 m² - dels som en service til kunderne og dels som en mulighed for at kunne realisere energibesparelser. Denne ordning har bestyrelsen nu besluttet at udfase, da den medfører en relativ stor og dyr administration, og kun generer meget få energibesparelser.
Der indgås således ikke nye aftaler, men vi overholder naturligvis de forpligtelser vi har over for de eksisterende aftaler, indtil de udløber.
Det vil stadig være muligt selv at henvende sig til VVS-installatører, der er godkendt til at udføre serviceeftersyn i henhold til Fjernvarmens Serviceordning, hvis man stadig ønsker et eftersyn på sit anlæg.
FJERNVARMEUDBYGNING OG PROJEKTER
Nærheden i Hedehusene bliver hurtigt udviklet så der løbende kommer en del nye kunder til.
Vi har også konverteret ældreboligerne på Teglstenen i Hedehusene fra naturgas til fjernvarme. Og så har vi etableret nyt ledningsnet og individuel fjernvarmeforsyning i Hallandsparken og til hver enkelt blok i Gadevang.
Varmepumper Mølleholmen
Lige nu er vi i er i gang med at etablere et varmepumpeanlæg på 1,5 MW i en tilbygning til centralen på Mølleholmen. Med store varmepumper er der mulighed for at hente energi ud af lunkent spildevand, grundvand eller havvand.
Da der er for meget grundvand i området omkring Mølleholmen, har HTF valgt at anvende denne ressource til at producere varme. Tidligere har HOFOR (Hovedstadens Forsyningsselskab) pumpet vand op. Nu vil HTF pumpe dette vand op og udnytte det til ny energi. Projektet er et økonomisk godt projekt. Der er - i henhold til lovgivningen på varmeområdet – både en god samfunds- og selskabsøkonomi, med en tilbagebetalingstid på ca. 8 år. Derfor får alle vores varmekunder glæde af projektet. Som en tillægsgevinst vil borgerne omkring Mølleholmen få mindre grundvand ved deres ejendomme.
HTF er i gang med at realisere projektet. Alle de nødvendige tilladelser er indhentet, og vi forventer at varmepumperne kan idriftsættes til september i år.
Fjernkøling
Fjernkøling til Copenhagen Markets (det nye grønttorv) har nu været i gang siden april 2016, og det kører som forudsat, bortset fra at vi har haft nogle problemer der har betydet udskiftning af dele af anlægget. Det har dog været inden for garantien og Copenhagen Markets har ikke manglet køl. Der er etableret en kølecentral ved Copenhagen Markets med et produktionsanlæg, der både producerer varme og køl.
Vi har nu også idriftsat den næste energicentral, - der ligger på Energivej – og som også producerer både varme og køl. Varmen leveres til fjernvarmenettet og kølingen leveres til de erhvervsvirksomheder der er i området. For tiden leveres der til Alka, Orbicon og Quality Hotel.
Den officielle indvielse af energicentralen på Energivej var den 22. marts i år, hvor både energiministeren, borgmesteren og bestyrelsesformanden klippede snoren. Vi fik samtidig en del markedsføring af HTF i pressen om vores aktiviteter.
NYT ENERGIFORLIG
Den gældende energiaftale udløber i 2020, herunder også den gældende energispareaftale.
Vi hører, at der er et nyt energiforlig på vej, - hvilket selvfølgelig vil give nye muligheder – og uden tvivl også får betydning for HTF.
Vi har hørt, at der vil ske ændringer af afgifter. Specielt elvarmeafgiften forventes at blive reduceret, hvilket vil have en positiv effekt på driften af vores varmepumpeanlæg. Endvidere forventes der også – som nævnt tidligere – ændringer for energibesparelsesindsatsen.
Endelig er der også indgået en politisk aftale om økonomisk regulering af fjernvarmesektoren med krav om effektivisering. Lige for tiden er der nye bekendtgørelser og vejledninger på vej med standardiseringer af data og indberetninger. Så det vil i fremtiden betyde en øget administrationsbyrde for HTF.
BESTYRELSE OG ADMINISTRATION M.M
Goddag og farvel
I bestyrelsen er der kommet 2 nye medlemmer i forbindelse med kommunalvalget.
Hugo Hammel (A) og Henrik Torning (C) er blevet udpeget af byrådet til at sidde i HTF’s bestyrelse. Og vi har taget afsked med Laurids Christensen og Svend Erik Hermansen der begge har siddet i HTF’s bestyrelse i en række år.
Bestyrelseskodeks
Dansk Fjernvarme og Danske Vandværker har netop udgivet et kodeks for godt bestyrelsesarbejde i de forbrugerejede forsyningsselskaber. Bestyrelsen vil drøfte kodekset nærmere, før eller efter sommerferien, for at se om der er ting vi kan gøre bedre.
Åben hus-arrangementer
I stedet for at afholde Varmens Dag i februar, - som vi har gjort de tidligere år – holdt vi to ”Åben hus-arrangementer” på to hverdagsaftener i februar mellem kl. 15-19 på fjernvarmeselskabets adresse på Malervej.
Formålet var, at vores kunder kunne komme og få svar på spørgsmål om blandt andet årsafregning, returtemperaturtarif og forskellige spørgsmål om deres fjernvarmeanlæg.
Der var ca. 130 besøgende i alt og vi oplevede, at der var tilfredshed hos de fremmødte med de svar som de fik.
Temadag
Sidste år valgte vi - efter ønske fra repræsentantskabet – at afholde en temadag den 28. september, i stedet for en studietur. Indholdet på temadagen var blandt andet indlæg om de fremtidige produktionsscenarier for hovedstadsområdet og en energipolitisk status.
Herudover blev der orienteret om HTF’s Strategi 2025 - den strategi som bestyrelsen og ledelsen har udarbejdet i forbindelse med et afholdt strategiseminar den 4. maj sidste år, og som fremgår af vores Strategihus.
Vores vision er at levere bæredygtig, sikker og billig fjernvarme og -køling til vores kunder. Der blev også valgt et ”slogan” der lyder - ”Vi fører an”. Det mener vi passer til os og vores ”mission” om, at HTF er innovativ og fører an med bæredygtige løsninger af fjernvarme og fjernkøling. En vision og mission, som vi kan opfylde, - fordi HTF også har den store støtte og opbakning til selskabets investeringer fra repræsentantskabet.
Mere om selskabets strategi kan ses på vores hjemmeside.
- - - o o o 0 o o o - - -
Spørgsmål:
Svar:
Punkt 3 – Årsrapport for 2017 – til debat
Bestyrelsesformanden fremlægger årsrapporten.
Årets resultat viser, at vi er kommet bedre ud end budgetteret. Varmesalget var lavere i 2017 end budgetteret fordi det har været varmere. I forhold til 2016 ligger varmesalget på samme niveau.
De lavere produktionsomkostninger er et udslag af den prisnedsættelse der kom fra VEKS i sidste halvår af 2017. Bestyrelsen kunne have sat prisen ned i sidste kvartal af 2017, men det ville efterfølgende have udløst en prisstigning i 2018. Bestyrelsen valgte i stedet at bibeholde prisen året ud for så at kunne nedsætte prisen med 4 % i 2018.
De lavere driftsindtægter er udtryk for lavere incitamentsindtægter, - på 2 millioner kroner -, end budgetteret.
Renteudgifter og -indtægter: Da budgettet for 2017 blev udarbejdet, vidste vi ikke nøjagtigt hvor meget og ud fra hvilke kriterier Høje-Taastrup Kommune ville beregne garantiprovisionen. Til gengæld har vi budgetteret med lidt højere renter på kassekreditten. Nettoresultatet af garantiprovisionen og renterne går næsten lige op. Det skal pointeres, at garantiprovisionen til Høje-Taastrup Kommune ikke er noget kommunen, har bestemt skal opkræves, men det er en EU-forordning, der siger at den skal opkræves.
Der blev i 2016 afsat en 0,5 millioner kroner til skat, fordi vi forventede at skulle betale skat af salg til ikke andelshavere, da HTF er foreningsbeskattet. Da der ikke var overskud af vores udlejning af spidslastcentraler til VEKS, udløste det ikke en skat.
Periodens resultat ser fint ud set i relation til årsregnskabsloven. Der er budgetteret med et væsentligt større underskud, fordi overdækningen fra 2016 er indregnet i varmeprisen i budgettet for 2017. De lavere produktionsomkostninger gør derimod at kun en lille del af overdækningen fra 2016 bliver tilbagebetalt, hvorfor resten af overdækningen er indregnet i varmepriserne i budgettet for 2018.
Varmeprisen må, jf. varmeforsyningsloven, kun dække selskabets nødvendige omkostninger. Det er derfor ikke lovligt/muligt at lånefinansiere driftsomkostninger, fordi afdragene på lånene ikke er nødvendige omkostninger og derved ikke kan indregnes i varmeprisen.
HTF har i mange år anvendt lavere graddagetal end de officielle. Bestyrelsen har besluttet, at vi fremover altid anvender de seneste 10 års gennemsnitlige graddage, så der forhåbentligt ikke opkræves mere hos kunderne end til at dække de nødvendige omkostninger.
Over- og underdækning skal fremgå af årsrapporten. F.eks. skal en overdækning tilbagetales i form af en lavere varmepris til kunderne året efter, da vi ikke må spare op.
Spørgsmål:
Svar:
Punkt 4 – Budget for 2018- til debat
Bestyrelsesformanden gennemgik ligeledes budgettet.
Varmesalget er sat til at falde, fordi vi rent graddagemæssigt fremover beregner ud fra gennemsnittet af graddage de seneste 10 år. Derudover har vi sat prisen ned med 4 %.
Varmesalg er det beløb vi forventer at opkræve hos kunderne med baggrund i budgettet.
Produktionsomkostningerne stiger, fordi VEKS er tilbage på det samme niveau som i 2017.
I Andre driftsomkostninger ligger blandt andet køleomkostninger. Her ligger også projektet ved Mølleåen, der har en værdi i energibesparelser på ca. 4,5 millioner kroner.
Nettoeffekten af returtemperaturtariffen. Vi ved ikke hvordan det kommer til at gå i 2018. Det bør balancere ud fra den viden vi havde.
Vores låneportefølje stiger på grund af anlægsinvesteringer. Hvis man ser på den samlede anlægssum i forhold til gæld, så er der ikke noget problem.
Det ser voldsomt ud, at vi forventer at have et underskud på 19 millioner kroner, men det er varmeforsyningsloven der styrer vores prissætning og er primært et udtryk for tilbagebetaling af tidligere års overdækning. Det skal ende med et nul.
Spørgsmål:
Svar:
Der var en bemærkning om, hvorvidt HTF ikke kunne komme ud og markedsføre sig, så ikke folk anvender deres brændeovn så meget.
Punkt 5 – Valg af 1 medlem til bestyrelsen for 2 år
På valg var:
Erling Joost = 34 stemmer
Derudover opstillede:
Rosa Væggemose = 5 stemmer
Nils Olsen = 58 stemmer
Alle kandidater præsenterede sig.
Følgende blev valgt for perioden 2018-2020:
Nils Olsen
Punkt 6 – Valg af 8 medlemmer til repræsentantskabet
På valg var:
Robert Ahe, Kirkeholmen 1
Flemming Djurnø, Højgårdstoften 52
Torben Hansen, Havetoften 4A
Bjarne Larsen, Baunevej 90
Erling R. Nielsen, Rødhøjgårdsvej 1
Søren D. Sørensen, Budstikken 92
Niels Christian Brandt og Torben Christensen ønskede ikke at genopstille.
Desuden opstillede:
Merete Lykke, Østerparken 32
Flemming Kjestrup, Slettetoften 51
Erling Joost, Rødhøjgårdsvej 76
Der blev afleveret 90 stemmesedler. To af dem var ugyldige.
Følgende blev valgt:
Robert Ahe = 38 stemmer
Flemming Djurnø = 63 stemmer
Torben Hansen = 60 stemmer
Bjarne Larsen = 64 stemmer
Søren D. Sørensen = 71 stemmer
Merete Lykke = 67 stemmer
Flemming Kjestrup = 44 stemmer
Erling Joost = 51 stemmer
for 2 år – 2018-2020.
Punkt 7 – Valg af 3 suppleanter til repræsentantskabet for 1 år
Følgende opstillede og blev valgt:
Rosa Væggemose, Kongelysvej 84 – 1. suppleant
Erling R. Nielsen, Rødhøjgårdsvej 1 – 2. suppleant
Niels Bülow, Budstikken 124 – 3. suppleant
for 1 år – 2018-2019.
Punkt 8 – Eventuelt
Spørgsmål:
Svar:
Erling Joost takker for den tid han fik lov til at sidde som formand.
Mødet slut 21:30
Referatet gennemgået og godkendt:
Taastrup, den 8/5 2018
Dirigent Finn Larsen (sign.)